ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΤΕ ΤΟ AIRBNB ΚΑΤΑΛΥΜΜΑ ΣΑΣ
Εδώ και μερικά χρόνια με την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AIRBNB, όλοι μπήκαμε στο τρυπάκι να γίνουμε εν δυνάμει «ξενοδόχοι». Παράλληλα «χρίσαμε» τους εαυτούς μας και «εσωτερικούς διακοσμητές», μην έχοντας τα χρήματα και τη διάθεση να προσλάβουμε κάποιον. Κι έτσι φτάσαμε στο λεγόμενο φαινόμενο της «τυποποίησης», δηλ. βλέποντας ένα σπίτι, να λέμε αυτό είναι AIRBNB, σαν να βλέπουμε ένα σκηνικό θεάτρου που μιμείται έναν χώρο που δεν είναι αυτό που είναι και υποδύεται έναν ρόλο.
Ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί είναι να πας σε ένα σπίτι που είναι βρώμικο ή είναι υγρό, ανήλιαγο, απεριποίητο κι έχοντας μέσα έπιπλα 40 ετών που όμως είναι βρώμικα, βρωμερά, σπασμένα, αταίριαστα, κλπ. Αυτά ήταν τα λεγόμενα Rooms-to-let των παλιών δεκαετιών και τα οποία είχαν γίνει γρήγορα, χωρίς σχέδιο, χωρίς φαντασία, ακόμη και με φτωχά υλικά και τα οποία επί χρόνια έβγαζαν χρήματα από τις ημερήσιες ενοικιάσεις αλλά τα έξοδα που έκαναν για τη συντήρησή τους ήταν πενιχρά. Όλα αυτά σήμερα άλλαξαν, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μείνει σε τέτοια σπίτια ή δωμάτια όταν η πληθώρα καταλυμάτων σε οδηγεί με ευκολία σε άλλες «πορτοκαλιές». Όμως δυστυχώς έγιναν όλα πορτοκαλιές ενώ υπάρχουν και άλλα «εσπεριδοειδή».
Αν δεν θέλετε το κατάλυμα σας να είναι τυποποιημένο σαν «στρατιωτάκι» που φοράει τη στολή του, αν θέλετε το κατάλυμά σας να έχει ταυτότητα, δεν θα μπείτε στο «τρυπάκι» του να αγοράσετε κι εσείς σκανδιναβικά φτηνοέπιπλα που έχουν όλοι και θυμίζουν διαμερίσματα στη Φιλανδία ή την Ολλανδία. Το δικό σας κατάλυμα είπαμε είναι σε χωριό ή σε νησί. Τί σχέση μπορεί να έχει με τη μινιμαλιστική διακόσμηση που έχουν οι βόρειοι ψυχροί λαοί; ή μήπως το δικό σας αθηναϊκό διαμέρισμα που είναι σε μία ένδοξη γειτονιά της Αθήνας με όμορφο φυσικό φως από τα μεγάλα παράθυρα, εσείς θέλετε να το μεταμορφώσετε σε «μπουντρούμι», βάφοντας τους τοίχους γκρι σκούρο και βάζοντας blind κουρτίνες στα παράθυρα; Πώς θα ξεχωρίζει το AIRBNB σας στη Λέσβο από το αντίστοιχο στο Πήλιο ή στη Νάουσα της Πάρου; Δε πρέπει να λάβετε υπόψη την τοπική παράδοση και αρχιτεκτονική; Είσαστε έτοιμοι να θυσιάσετε τις παραδοσιακές καμάρες λόγω της «τουριστικοποίησης» ή της «ωραιοποίησης» ή της εμπορικότητας;
#1. Δώστε στο κατάλυμά σας ένα θέμα.
Αν έχετε πολλά δωμάτια ή σπίτια κάντε τα ξεχωριστά. Ονομάστε τα με τα ονόματα αρχαίων ή νέων ποιητών και συγγραφέων. Ονόματα της οικογένειας. Ονόματα λουλουδιών ή χρωμάτων. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να βρείτε συναφή αντικείμενα διακόσμησης ή λευκά είδη που θα έχουν προσωπικότητα.
#2. Κρατήστε τα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και δείξτε σε φωτογραφίες το πριν και το μετά.
Οι καλεσμένοι σας θα εκτιμήσουν την διατήρηση της φυσιογνωμίας του τόπου σας και καλέστε τους να φωτογραφηθούν δίπλα τους (καμάρα, τόξο, λαξευτές πέτρες, ανάγλυφα, ξυλόγλυπτα, κλπ).
#3. Βάψτε τα παλιά σας έπιπλα με χρώματα κιμωλίας.
Θα είστε και μέσα στη μόδα αλλά και θα κάνετε καλό στην τσέπη σας αλλά και στη δημιουργικότητά σας. Μπορείτε να δώσετε άλλο χαρακτήρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, π.χ. διαφορετικό σε δωμάτιο παιδιών και διαφορετικό σε δωμάτιο γονέων. Μην ξεχνάτε ότι το ρετρό είναι στη μόδα. Ακόμη κι ένα ρετρό παιχνίδι θα δημιουργήσει μία όμορφη ανάμνηση σε μικρούς και μεγάλους. Κάντε μίξεις μεταξύ παλιού και νέου.
#4. Βάλτε κάτι από την προσωπικότητά σας στον χώρο.
Έναν πίνακα που έχετε ζωγραφίσει, ένα κέντημα της γιαγιάς, ένα βάζο από πηλό που έφτιαξε η κόρη σας, στρώστε ένα τραπεζομάντηλο που ράψατε μόνοι σας. Αν η κουρτίνα σας είναι χειροποίητη, γράψτε το και στην περιγραφή. Και θα εντυπωσιάσετε αλλά θα ξέρουν και τί να σεβαστούν στον χώρο σας.
#5. Μην δίνετε σε ελληνικά σπίτια διακόσμηση αμερικάνικη ή ευρωπαϊκή.
Μην βάζετε κάδρα στους τοίχους με το Big Ben, τον Πύργο του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας, επειδή αυτά είναι «τύπου» AIRBNB. Οι ξένοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να βλέπουν τέτοιους πίνακες. Έχουν ανάγκη από διαφορετικά τοπία από αυτά που βλέπουν συνήθως. Αν δεν θέλετε ελληνικά θέματα προτιμήστε μοτίβα λουλουδιών σε παλ χρώματα ή μοντέρνους και αφηρημένους πίνακες ζωγραφικής. Ένα νησιώτικο τοπίο σε κάδρο φυσικά δεν θα ταιριάζει σε ορεινό προορισμό. Πάντα να δίνετε στον άλλο την αίσθηση του τί θα δει εκτός σπιτιού και μέσα στο σπίτι. Να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση.
#6. Κάντε μια βόλτα σε αντικερί ή second hand επιπλάδικα.
Θα βρείτε όμορφα αντικείμενα και έπιπλα σύμφωνα με τον χώρο σας και το ύφος που θέλετε να δώσετε. Στο ίντερνετ (Pinterest/Instagram) θα βρείτε όμορφες ιδέες διακόσμησης.
#7. Αποφύγετε τα έτοιμα πακέτα επίπλωσης που προσφέρουν διάφορες εταιρείες.
Εκτός ότι είναι μαρκετίστικο κόλπο για να πουλάνε πολλά προϊόντα μαζί, συνήθως δεν έχεις περιθώριο επιλογής σε χρώματα και είδη. Φυσικά κινδυνεύεις να βρεις τα ίδια σετ σε πάρα πολλά σπίτια ακόμη, είτε είναι σε πόλη, είτε σε επαρχία ανεξαιρέτως. Επέλεξε μόνος σου τα έπιπλα που θα τοποθετήσεις, σύμφωνα με το δικό σου γούστο. Πάρε μαζί σου και μια γυναικεία συντροφιά, αν είσαι άνδρας ή το αντίθετο.
#8. Μην πέσεις στην παγίδα να μοιάζεις με ξενοδοχείο.
Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός και επίπλωση είναι συγκεκριμένου τύπου. Αν έχεις πολλά δωμάτια ή καταλύματα, τότε ναι ντύσου «ξενοδοχειακά». Αν όμως έχεις ένα σπίτι ή βίλα και θέλεις να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα, κάντο να μοιάζει με σπίτι, να έχει σπιτική αύρα για να νιώθει ο επισκέπτης σαν στο σπίτι του. Οι επιχειρηματίες περνούν πολύ χρόνο σε παγερά δωμάτια ξενοδοχείων και επομένως δεν θα θέλουν στις διακοπές τους, ένα ακόμη «ξενοδοχειακό» ντεκόρ. Ακόμη κι οι πετσέτες σας μπορούν να έχουν μια γήινη απόχρωση και να μην θυμίζουν νοσοκομειακές. Ένα ντεσέν, ένα στόλισμα, ένα μονόγραμμα κεντημένο, κάνουν πιο ιδιαίτερα τα λευκά σας είδη.
#9. Πρόσφερε ένα αναμνηστικό δώρο ή ένα δωράκι καλοσωρίσματος.
Αν ο κήπος σας έχει καλούδια, τί πιο όμορφο από ένα καλάθι με αυτά. Πολλές εταιρείες δημιουργούν πακέτα με ελληνικά προϊόντα σε μικρές συσκευασίες ως αναμνηστικά, με βότανα, σαπούνια, ούζο, ελαιόλαδο, κλπ. Είναι προτιμότερα από το τίποτα, καλύτερα από δώρα χωρίς ταυτότητα. Όταν είναι πίσω στην πατρίδα τους θα χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά και θα σας θυμούνται.
#10. Διατηρείτε το οίκημά σας καθαρό και συγυρισμένο.
Μην εμπιστεύεστε τυφλά το προσωπικό σας. Κάνετε μια απογευματινή βόλτα στον χώρο και δείξτε πως είστε εκεί για τους επισκέπτες σας. Αν εσείς ποτίζετε τον κήπο σας και τον διατηρείτε υπέροχο, αυτό θα σας προσφέρει αξία. Κάνετε έναν έλεγχο των εξωτερικών χώρων. Διατηρήστε το περιβάλλον αρμονικό και καθαρό και δείξτε ενδιαφέρον. Κάντε αισθητή την παρουσία σας. Οι σωστοί πελάτες δεν θα ενοχληθούν, αντιθέτως θα κολακευθούν για την πιο προσωπική εξυπηρέτηση και φροντίδα. Αυτοί που θέλουν να «ρημάξουν» θα ενοχληθούν. Το οφείλετε στον εαυτό σας να φροντίζετε την περιουσία σας.